Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Je to škoda, že nikdo v dohledné době nemá v plánu tento systém reálně vyzkoušet, byť na nějakém družicovém modelu, který by byl prošpikovaný senzory a měřícími věžičkami, kde by se dal vyzkoušet například volný pád, vrh tělesa v různých osách atd. atd. Možná, že tohle všechno už je alespoň matematicky nasimulováno v nějakých simulačních programech typu Matlab, ale pro laickou veřejnost fanoušků je velmi málo informací.

Děkuji za článek. R^

0 0
možnosti
DARM

To máte pravdu, asi by nebylo finančně náročné takový pokus realizovat. Dovedu si představit rotující nafukovací válec s nepříliš nákladnou elektronikou, který by se vznášel poblíž orbitální stanice a přenášel data. Otázka je, co všechno tam udělat za pokusy. Na jednu stranu je pravda, že síly jsou dobře zmapované a z tohoto hlediska by byl pokus zbytečný, na druhou stranu, vždycky se najde něco, s čím se nepočítalo.

Možná by šel takový obývák využít i pro chvíle oddechu nebo jako ložnici kosmonautů. Akorát, že by se půl dne převlékali do skafandru, když by šli do práce.

1 0
možnosti
Foto

Děkujeme za návštěvu. Jsme rádi, že se Vám článek líbil.

0 0
možnosti
MS

Zajímavý článek, včetně toho videa. R^ Jak se nakonec hodí discmany k názorné ukázce. :-)

1 0
možnosti
Foto

Příklad s discmany se nám také hodně líbil. Dokud to člověk nevidí, neuvědomí si, že v tak lehkém přístroji se i rotující CD projeví jako setrvačník. Říkám si, jestli to není i příčinou poruch v levnějších discmanech. Když s tím běhají v parku, pak nejde jen o otřesy, ale i o namáhání od precese.

2 0
možnosti
BH

Marťan jasně ukázal jak to vědci zbytečně komplikujou! Stačí odlehčit rakety odmontováním spousty dílů, přehodit plachtu přes příď (kdyby sprchlo) a už se startuje!! ;-)

1 0
možnosti
MS

;-D R^R^ To sedlo jak panímanda na hrnec.

1 0
možnosti
  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Dana se zajímá o literaturu, Rudolfa baví astronomie a fyzika. Spolu jsme napsali několik příběhů z vesmíru. Jejich žánr se nazývá hard sci-fi, ale my mu říkáme realistická sci-fi. Ani vlas vám z hlavy nespadne, jste-li v beztížném stavu. Naši oblíbení autoři jsou Ludvík Souček a František Běhounek.