Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

A bude z vás moucha, ne-li pouštní červ...;-D

0 0
možnosti

Jo, to už je dneska klasika.R^ Když už jsme u toho sci-fi, docela mne překvapilo, že první teleport se v literatuře objevil už v roce 1877. Ten příběh není docela jako Moucha, ale hororový prvek není nepodobný. Myslím, že inspirace by se našla.

0 0
možnosti
Foto

Díky za návštěvu i za ten palec.

0 0
možnosti

Vynikajicí R^

Níže je zmínka o StarTreku, tedy na vzniku teleportu alá StarTrek se zasloužili producenti, kteří hledali rychlý způsob transportu osob na planetu a zpět a pochopitelně tímto i levnější na kulisách a času - přistávající či startující lander by se nemohl neustále opakovat ze smyčky jednoho záběru jako samotný monotónní let kosmické lodi mezi hvězdami a tudíž by se každé nové situace neblaze odrážely na financích. Tato z nouze ctnost, s kterou se daly dělat kouzla, podstatně obohatila děj. Ještě jedna úsměvná příhoda - když se fyzikové ptali "tvůrce" startrekovského teleportu, jak to funguje, odpověděl jim, že dobře.:-) Ano, z principu neurčitosti se žádné paprsknutí in natura konat nebude, nic méně, lze to obejít přenášením kvantového stavu z entanglementu a to nelokálně (EPR). Kvantový teleport (přenášení kvantového stavu) již uskutečněn byl a v praxi funguje jako kvantové šifrování. Co však takové řešení nabízí? V cílové "stanici" musí existovat prefabrikát v superpozici, čímž vyvstává další problém - duplikace. V jiné pohádce - StarGate, poradci problém vyřešili rozhraním, které bezbolestně usmrtí originál a informace se přenáší jakýmsi proudem exotické hmoty nebo signálem skrze červí díru. Duplikát na druhé straně je pokračovatelem ega, které se dušuje, že je originál. Doufám, že jsem tímto nic neodkryl z připravované 2. části, na kterou se těším. ;-)

0 0
možnosti
Foto

Na tu příhodu z natáčení si vzpomínám. Bylo to v nějaké diskusi, ptali se, jak funguje Heisenbergův kompenzátor a někdo odpověděl "dobře, děkuji za optání". Ta odpověď mi přijde geniální.

Ty problémy s teleportací jste vystihl přesně. Také myslím, že tahle cesta vede do sice zajímavých ale úplně jiných končin, než bydlí pohádkový teleport. Naštěstí kvantová mechanika nabízí ještě cestu pomocí BEC, ale ta je zatím jen ve fázi úvah. Fanouškům StarTeku se EPR řešení asi líbit nebude, BEC by jim mohlo dát naději. EPR i BEC rozvedeme v druhé části.

Děkujeme za analýzu problému, snad Vás druhá část nezklame.

0 0
možnosti

R^ Sen každého Trekkie. R^

1 0
možnosti
Foto

Nejen Trekkie. I mně by vyhovovalo, kdybych se mohl každý den paprsknout do práce.

Děkujeme za návštěvu.

1 0
možnosti

Pište, mně tohle vzrušuje i baví, jednou to přijde. Beam me up, Scotty!

0 0
možnosti
Foto

Děkujeme za podporu. Čtěte příště, ukážeme dva způsoby kvantové teleportace. První Vás zklame, druhý možná nadchne.

Přejeme hezký den.

0 0
možnosti
  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Dana se zajímá o literaturu, Rudolfa baví astronomie a fyzika. Spolu jsme napsali několik příběhů z vesmíru. Jejich žánr se nazývá hard sci-fi, ale my mu říkáme realistická sci-fi. Ani vlas vám z hlavy nespadne, jste-li v beztížném stavu. Naši oblíbení autoři jsou Ludvík Souček a František Běhounek.