Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

No, já velice miluji články tohoto typu. Já sice namám matyzu, tu bych jen těžko dal, jsem elektro inženýr a i ta matika na elektro fakultě mi dala pěkně zabrat (Mxwellovy rovnice atd).

Protože mně ovšem baví mimo jiné i astrofyzika, tak mně napadá:

Víme, že vesmír se rozpíná všemi směry, ovšem to rozpínání nemá střed - tedy ne alespoň v naší 3-rozměrné dimenzi. Logicky tedy musí existovat alespoň 4 rozměr (ve kterém existuje ten střed rozpínání), který si ovšem člověk jen těžko představí. Někde jsem četl, že kvantová fyzika má matematický model až 14- rozměrného vesmíru. Jako laik si představuji existenci pouze 4-rozměrného prostoru a pokud tam ta hmota je, tak svými gravitačními účinky se nutně musí projevit i v našem "světě".Protože ovšem nemáme žádné prostředky k zkoumání dalších dimenzí (minimálně 4 dimenze) tak jsme vcelku bezmocní.

Co si myslíte o této mojí laické představě?

0 0
možnosti

S těmi čtyřmi dimenzemi se dostáváte k obecné teorii relativity, která bere čas jako zvláštní rozměr. Pak lze střed opravdu najít, odpovídal by mu okamžik 0, tedy velký třesk. Asi jako když jste na severním pólu - ať jdete jakýmkoli směrem, vždy je to směrem od středu. Zároveň odpovídá na otázku, co bylo před velkým třeskem - je to ta samá otázka, jako co je severněji, než severní pól.

O 14ti rozměrném vesmíru nemám informace, možná je to nějaká novinka, která mi unikla. Tak zvaná teorie superstrun, která se pokouší usmířit kvantovou teorii a teorii relativity, potřebuje ke svému životu vesmír s 10 nebo 26 rozměry. Tři rozměry jsou ty, které denně prožíváme, ty ostatní by měly být mikroskopické, uzavřené do sebe. Asi jako když se díváte z dálky na stéblo trávy. Zdá se Vám, že má pouze jeden rozměr - délku. Při pohledu z blízka však rozeznáte, že má ještě nějaký obvod. To je ten skrytý rozměr. Skryté rozměry superstrun by však měly být o několik řádů menší, než rozměry atomů.

0 0
možnosti

:-)R^ Skvělé! Díky i za zmínku o Zwickym. :-)R^ Nebýt jeho ... lidské specifičnosti... možná by výzkum temné hmoty přišel dřív.

Krásný den přeju - oběma skvělým autorům!

0 0
možnosti
Foto

To máte pravdu. Celé to pátrání po temné hmotě se obnovilo až s Verou Rubin, která problém znovunastolila v sedmdesátých letech. Otázka je, jestli by objevy předchozí techniky vývoj nějak urychlily.

Hezký den celému poberlíní.

0 0
možnosti
Foto

Pozoruhodné R^

ta modifikovaná gravitace by mě docela zajímala... mně není ani moc jasné, zda je prázdný prostor vůbec homogenní (kromě toho že to předpokládáme) - tedy zda má všude stejné vlastnosti. A specielně zda reaguje stejným zakřivením na vložení téže hmoty.

0 0
možnosti

Co se týče té modifikované gravitace, myslím, že je to dobrý námět na blog, děkujeme. Možná by se to dalo pojmout i historicky, první modifikace na začátku minulého století opravovala Newtona tak, že to r^2 ve jmenovateli nahradili r^1.98... čímž vysvětlili stáčení perihelia Merkuru. Poprvé se mi to zdálo legrační, pak mi došlo, že to vlastně postihuje zakřivení prostoru u Merkuru - ten exponent odpovídá povrchu koule opsané Slunci, což koresponduje s počtem gravitačních silokřivek, které jím procházejí. Ale takhle to tenkrát asi nikdo nenahlížel.

Homogennost prostoru - to je slovo do pranice. Jak to vypadá pod Planckovou škálou, těžko říct. S tím zakřivením by snad měla odpověď znít ano, pokud relativita funguje jak předpokládáme. Nebo také máte na mysli ty nehomogenity?

1 0
možnosti

Pěkný článek, autoři mají talent vysvětlit složité věci. Když jsem byl kluk, jevil se mi vesmír velmi nudný - na základě četby jedné knížky s názvem VESMÍR, fakt nuda - to byla 60.léta. Dnes na stará kolena vidím, že je "to" tak složité či nejasné, že se asi žádného doluštění záhad nedočkám, v tomto těle. Nepropadám ale panice, když vidíme, jak neuvěřitelný je život fungující na jedné planetě, že vědci netuší, jak to všechno začalo a proč to tak je, je pochopitelné, že jedna záhada nestačí, záhad musí být vícero... Možná celá Záhada tohoto univerza spočívá v tom, že lidský mozek je cosi, co není schopno tyto záhady opravdu vyluštit (pomocí matematiky). A tak je docela dobré si připomenout, co říkali stačí Indové: všechno je iluze v tomto hmotném světě, všechno je produkt tří základních gun-vlastností a pěti elementů, za vším je inertní Bůh - brahma - a všechnu neplechu tvoří tři aspekty božství - Tvůrce, Ochránce a Ničitel. - A je to. Ale chápu, že vědci musí počítat, je to jejich práce.

1 0
možnosti

Z toho si nic nedělejte, nikdo z nás se doluštění záhad nedočká. Je to jak v pohádce, jednu záhadu rozlousknete a tři další nastoupí místo ní. Je to sice iritující, ale díky za to. Představte si tu depresi, kdyby najednou nebylo co luštit.

Děkujeme za názor, přijďte se zase podívat.

1 0
možnosti

Děkujeme za návštěvu. Přejeme úspěšný den.

0 0
možnosti

P77a56v26e74l 73D30u18d39r

13. 12. 2017 13:53

Tady je další teorie, která temnou hmotu popírá. Nerozumím tomu, ale možná Vy byste mohli: https://www.space.com/39001-dark-matter-doesnt-exist-study-suggests.html

0 0
možnosti

Děkuji za odkaz, zběžně jsem přečetl. Zdá se, že ta hypotéza není moc přijímána. To samozřejmě ještě nic neznamená, i většina se může mýlit. Co se týče mne, mám hlavně problém s tím, že by tento přístup měl vést k vysvětlení tak složitých struktur, jaké byly u temné hmoty naměřeny. Dovedu si představit, že neexistuje temná energie, a že se časem najde nějaká síla (třeba modifikovaná teorie gravitace), která pokryje zrychlenou expanzi. Jak nahradit temnou hmotu mi není jasné.

0 0
možnosti

R^Hodně lidí si klade otázku, jaká temná hmota (energie) udržela Kalouska v politice, když to odporuje všem známým zákonům!;-)

Ale vážně; svého času jsem zprávy kolem vesmíru více sledoval a zůstala mně v mysli informace, že ve středu naší galaxie je temný mrak (prach?), přes který k nám neproniká světlo. To asi nemá spojitost s touto temnou hmotou?

0 0
možnosti

P38a98v86e23l 48D97u26d95r

13. 12. 2017 13:51

JIstěže ne. Je to prachový disk, díky kterému k nám neproniká hlavně gama záření, které by vše živé zahubilo.

2 0
možnosti
Foto

Žijeme v organickém systému vyššího řádu, jakožto jeho nižší projevy, jehož nepatrnou část vědci zkoumají. To, že ani zdaleka neznají všechny finesy jeho funkcí je jasné. A to, že ze své úrovně nemohou poznat všechny, je také jasné. Je to ale zajímavé hledání, při němž jedna teorie nahrazuje druhou. V každém případě z toho člověk něco má i užitečného.

0 0
možnosti
Foto

To máte pravdu. Hledání sice stojí peníze, dokonce fůru peněz a někomu se zdá, že je to jen pro zábavu vědců. Méně lidí už vidí to, o čem píšete, že přitom přijde na svět spousta užitečného. Nejen poznání samo, o které by šlo mně, ale i spousta aplikací. Nejen přímých ale i vedlejších, které ten výzkum už dávno zaplatily.

2 0
možnosti
Foto

Jsme rádi, že Vás článek zaujal. Děkujeme za ten odkaz na FB, sluší mu to tam.

1 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS