Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
TT

Máte tam dvě chyby: N15 je stabilní a C14 nevzniká rozpadem N15, ale N14. ;-) A teď si to jdu dočíst.

0 0
možnosti
TT

A bylo to samozřejmě velmi zajímavé. :-)R^

0 0
možnosti
DT

Sondě, která tohle umí měřit, by se mohl líbit Jupiter. :-)R^

Krásný blog, přeju oběma nadaným autorům krásný den!

1 0
možnosti
DARM

To máte pravdu. Elektrické procesy na obřích planetách, zvlášť na tom Jupiteru jsou s těmi pozemskými nesouměřitelné. Bylo by zajímavé zjistit, co se při tamních bouřkách děje... ...a pak o tom napsat sci-fi.

0 0
možnosti
Foto

I24v66a47n 92M57a33r46e32k

7. 2. 2018 8:23

No, v tom případě nevím, proč se říká, že se vzduch po bouřce (a nebo bouřkou) vyčistí a jak je známo , skvěle se po ní dýchá. 8-o ?

0 0
možnosti
Foto

Děkujeme za ten dotaz. Koncentrace radioaktivních izotopů vzniklých po úderu blesku je velice malá, proto trvalo tak dlouho, než se je podařilo naměřit. Navíc tento mechanismus popisuje změny dusíku, kdežto naše pocity čerstvého vzduchu jsou svázány s ozonem a spláchnutím prachu deštěm. Po chemické stránce by snad teoreticky šlo zjistit nárůst uhlíku v atmosféře, který je produktem některých rozpadů. Jak to technicky provést bezprostředně po úderu blesku je otázka.

3 0
možnosti
  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Dana se zajímá o literaturu, Rudolfa baví astronomie a fyzika. Spolu jsme napsali několik příběhů z vesmíru. Jejich žánr se nazývá hard sci-fi, ale my mu říkáme realistická sci-fi. Ani vlas vám z hlavy nespadne, jste-li v beztížném stavu. Naši oblíbení autoři jsou Ludvík Souček a František Běhounek.