Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
ML

Srdečně vás zdravím

Jak jsem ten váš příspěvek četl a studoval, přišlo mi hodně líto, že to není o 30+ let nazpátek.

Na elektro fakultě jsme měli 2 semestry teorie el.mag. pole a pořád jsme žonglovali s Maxwellovými rovnicemi, většinou v diferenciálním tvaru. Přednášející se bohužel věnoval pouze matematickému aparátu a nevysvětlil v reálu nic z fyzikálních jevů které jsme počítali. Tehdy nebyl internet a Wikipedie, tak nebyli ty možnosti co dnes. Protoj sem rozuměl pouze rovnicím s divergencí, to jsem ještě sám pobral. Ale ty rovnice s rotacemi mi byli krajně záhadné. Ke zkoušce jsem se jenom naučil tupě řešit ty rovnice, ale houby jsem tomu rozuměl

Díky současným možnostem a lidem jako vy, mohu říct, že s rostoucím věkem nehloupnu, nechátrám, ale naopak hloubka mého poznání roste. Díky všemu článku jsem pochopil také proč se v angličtině řekne rotace (ta v matematice) "curling"

Pokud nepřednášíte na nějaké fakultě, je to velká škoda, takových pedagogů je akutní nedostatek. Skvělé pedagogy z VŠ bych spočítal na prstech jedné ruky a ani bych je nepoužil všechny.

Budu moc potěšen pokud budete mít další nápady jakou část fyziky otevřít poznání širší veřejnosti.

K tomu vám přeji hodně energie i zdraví

0 0
možnosti
DARM

Objevili jsme tento příspěvek až teď, tedy alespoň se zpožděním děkujeme. Na fakultě nepřednášíme, je potřeba být z něčeho živ. Jinak ale máte pravdu, situace ve školství není dobrá. To co jsme uměli v osmé třídě dnes neprobírají ani v deváté, střední škola je tak o rok a půl zpět a na VŠ musí jít s požadavky dolů, jinak by museli všechny vyházet. Ne proto, že by studenti byli hloupější, jsou jen nevzdělanější.

Ještě jednou moc děkujeme za milá slova.

0 0
možnosti
DT

R^ Zajímavé a moc hezky podané. R^

0 0
možnosti
Foto

Děkujeme, rovnice tu už máme přes sto let a veřejnost se k nim nezná. Snad jsme to trochu napravili.

0 0
možnosti
WW

R^ Repetito mater studiorum. Velmi pěkně podané.

0 0
možnosti
DARM

Díky, myslím, že si ty rovnice zaslouží trochu popularity. Lidi se jich bojí a přitom jen trochu zhuštěně vypráví legendu starou pár miliard let.

0 0
možnosti

Bravo... Kéž bych měl tento blog po ruce v roce 96 :-) Sice jsem to dal, ale mohl jsem pařit nejméně o týden déle.

0 0
možnosti
Foto

Ve škole se vždy strašně spěchá. Stává se, že učitel nemá čas, aby vysvětlil, o co vlastně jde. Rovnice spadnou z nebe a pak se ukazuje, jak je použít. Největší péče se věnuje formálnímu zacházení s rovnicemi, ale jak je sestavit se žák spíš jen domnívá podle toho, které hodnoty má k dispozici. Většinou to funguje, protože se examinátor neodváží zadat opravdový příklad.

Nikdy není pozdě, oslavte to dodatečně za rok 96 i všechny po něm.

0 0
možnosti
Foto

Děkujeme. Přejeme hezký den.

0 0
možnosti
  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Dana se zajímá o literaturu, Rudolfa baví astronomie a fyzika. Spolu jsme napsali několik příběhů z vesmíru. Jejich žánr se nazývá hard sci-fi, ale my mu říkáme realistická sci-fi. Ani vlas vám z hlavy nespadne, jste-li v beztížném stavu. Naši oblíbení autoři jsou Ludvík Souček a František Běhounek.