Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Obávám se, že až se k nám dostane Vespa velutina, tak máme po žížalkách. Pak už žádný "hodný strýček". Podle údajů z roku 2017 se už tento invazní druh značně rozšířil ve Francii, pronikl velmi hluboko do Španělska a objevil se i v Itálii a Belgii. Je jenom otázkou času, kdy se dostane k nám. Co potom budou dělat včelaři, je otázkou, protože včela medonosná není tomuto druhu vůbec přizpůsobena. Pobyt v přírodě pak také bude o něco nebezpečnější. Vzhledem k tomu, že tento druh nemá u nás přirozené nepřátele, dá se očekávat, že bude v některých příznivých oblastech značně přemnožen.

0 0
možnosti
Foto

Máte pravdu, tohle je opravdový problém. O té Belgii jsem nevěděl, tak jsem se utěšoval falešnou nadějí, že se jí v Evropě ze záhadných důvodů do chladu moc nechce. Osobní zkušenost s ní naštěstí nemám, ale všechny prameny se shodují na tom, že je to potvora. Nezbývá než doufat, že se nějaký její nepřítel najde i u nás. Tedy, určitě se najde, ale může to trvat hodně dlouho.

Přeji hezký víkend a děkuji za příspěvek, mám o čem přemýšlet.

0 0
možnosti

Ušetřill jste tímto článkem několik sršních životů, už je nebudu zabíjet když nebudu muset.

0 0
možnosti
Foto

Vida, opět se potvrzuje, že osvěta může ochránit životní prostředí víc, než zákazy a dotace.

Děkujeme za návštěvu.

0 0
možnosti
Foto

A já si celý život myslel, že je to ten sršeň (a že jsme jich na chalupě měli) :-)R^

0 0
možnosti
Foto

To jste se měl pečlivěji podívat, jestli je to ten nebo ta sršeň:-)

Čeština připouští pro sršně ženský i mužský rod, preferuje ženský. Biologie uznává jen ženský. Musím ale uznat, že je obtížné napsat článek a udržet konzistenci rodů. Zvláště v neprvních pádech se často vloudí mužský rod, ačkoli je celé povídání v ženském.

0 0
možnosti

R^ Skvělý blog!!! Myslím, že jsem jednou v bytě našla sršeň žlutou, chcíplou. Byla jsem velice ráda, že už nebyla naživu, protože je to zvířátko nehezky velké.

Děkuju oběma autorům za bezvadné počtení. :-)R^

1 0
možnosti
Foto

Nedivím se Vám, ačkoli rozumem vím, že mi sršně obvyklé v našich krajích samy od sebe neublíží, z blízka je pozorovat nemusím.

Hezký den do Berlína Vám i celé rodině

1 0
možnosti

G51e21o54r26g79e 92H56o42l24y

28. 2. 2018 15:59

Velice poucne...diky za zajimavy blog.

2 0
možnosti
Foto

Děkujeme, o zajímavém tématu se dobře píše.

0 0
možnosti

Ja mam s nima tu zkusenost, ze nikdy neotravuji, nelezou mi do jidla, a ze nam dokazali zlikvidovat vosi hnizdo velikosti fotbaloveho mice, ktere jsme koupili spolu se stodolou.

0 0
možnosti
Foto

O tom jsem ještě neslyšel. Že škodí na včelách je známá věc, ale že likvidují i vosy je pro mne novinka. Možná to není tak udivující, jde jim hlavně o larvy a ty tam jsou také. Každopádně děkuji za informaci.

0 0
možnosti

Možná by se zde hodila příhoda mého tchána. Jednou o víkendu jsme ho navštívili a on nás ve dveřích vítal s asi pěti výraznými hrbolky na své jindy hladké pleši. Pak se "pochlubil", jak k nim přišel. V noci lezl na posed a když už byl skoro nahoře a nadzvedával padací dvířka, sklouzla mu noha, sjel o kousek níže a padací dvířka se s bouchnutím zaklapla. Opět lezl nahoru, ale netušil, že v posedu je hnízdo sršní, které se tou předchozí ranou pořádně nabudily. Jakmile znovu nadzvedl padací dvířka a strčil do prostoru posedu hlavu, dostal do ní hned pár žihadel. :-)

0 0
možnosti
Foto

Hu, to měl tedy kliku. Jednak, že leknutím nesletěl, ale také proto, že mu sjela ta noha. Kdyby je nevyplašil, možná by tam v klidu vlezl a určitě by tak rychle neutekl. Hlavně, že to nedopadlo hůř. Podle smajlíka na konci věty soudím, že to čas obrousil na úsměvnou příhodu Jak strýček sršáň srnku zachránil.

0 0
možnosti
Foto

Díky. U Vás ve Francii asi můžete potkat i jiné druhy, než u nás. Nakolik jsem pochopil, tak čím menší sršeň, tím větší nebezpečí. S výjimkou sršně mandarínské, samozřejmě.

Hezký den přejeme.

0 0
možnosti

V loňském horkém létě jeden strýček sršeň pravidelně ráno zalétával přes otevřené okno verandy na mou chatu a bzukotem mě budil, že jsem nepotřeboval ani budík. Vždy prolétl všemi místnostmi jako by zjišťoval, co se kde změnilo či je nového a když uviděl, že vstávám tak spokojeně stejnou cestou chatku opustil.

A pokud na verandě občas zabloudil a dostal se do rohů, kde jsou pouze skla, a neotvírám okna tak se po několika nárazech a pobíhání po skle nechal "ulovit" do skleničky kterou jsem zakryl pro jistotu papírem a vypustil jej z otevřeného okna, které v tu chvíli sám nenašel.

A zajímavé bylo, že vždy v tomto případě kdy vylétl ze skleničky, se za okamžik vrátil a zakroužil před oknem u kterého jsem stál, jako by chtěl poděkovat, či se rozloučit.

A tak děkuji za článeček ,který mi toho "ranního, letního kamaráda" připomněl.

2 0
možnosti
Foto

To je přímo poetický příběh, děkujeme za něj. Přejeme hezký den a ať jsou i další sršně tak přátelské.

0 0
možnosti
  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Dana se zajímá o literaturu, Rudolfa baví astronomie a fyzika. Spolu jsme napsali několik příběhů z vesmíru. Jejich žánr se nazývá hard sci-fi, ale my mu říkáme realistická sci-fi. Ani vlas vám z hlavy nespadne, jste-li v beztížném stavu. Naši oblíbení autoři jsou Ludvík Souček a František Běhounek.