Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

Moc zajímavý blog. R^ O tomhle parazitovi jsem nevěděla. Být mouchou není asi moc lehké.

Trošku jiná věc - znám takové ty mouchy, co jsou podobné vosám - mají černobílé pruhování. Je jich velké množství druhů, některé jsou malé a hubené, jiné spíš placaté a široké... zvláštní, jak se různé typy much shodnou na tom samém ochranném zbarvení. :-)

Děkuju za zajímavý text - u vás je vždycky potěšení číst. Pro mě jste blogeři roku. R^:-)

0 0
možnosti
Foto

To co popisujete jsou asi pestřenky. Tyhle černobílé (ale nevím zda všechny druhy) jsou velice užitečné, jejich larvy jsou dravé, napadají mšice. Pak mají ještě příbuzné, které jsou zbarveny jako vosy, lidé jim říkají podmračníci nebo vosičky, někdy dokonce vosíci, ale to už je matoucí, protože vosíci patří mezi blanokřídlé, kdežto pestřenky jsou dvoukřídlé. Jejich larvy často žijí ve vodě.

Slyšel jsem, že některé cizokrajné druhy parazitují v mraveništích, ale to si musím ještě ověřit.

Děkuji za návštěvu, a posílám pozdravy do Berlína.

0 0
možnosti
Foto

Připomněl jste mi, že už zase přijde čas otravných much domácích, komárů, ovádů a muchniček.

0 0
možnosti
DARM

Jedna naše prababička se na ten čas těšívala slovy: "Bude jaro, budeme plácat mouchy a zas bude co dělat!"

Tak ať Vás letos moc neotravují, zabavit se dá dnes i jinak. Přejeme hezký den.

0 0
možnosti
GH

Velice zajimave, diky...zde v Kanade jsou velice neprijemne ty tzv. 'deer flies'...postihuje ten parazit o kterem pisete tez tento typ much ?

0 0
možnosti
DARM

Přiznám se, to jméno mi nic neříkalo, musel jsem si najít obrázek toho tvorečka. Český termín nevím, je to nějaká bzikavka, což je zástupce čeledi ovádovitých. S mouchou je tedy příbuzná, ale na jiné větvi. Sdílí společný řád dvoukřídlých.

Je velice pravděpodobné, že se na bzikavce nějaká hmyzomorka může uchytit a úspěšně rozvinout, viděl jsem fotografii nakaženého ováda. Jaký byl průběh onemocnění a jak snadno se ovád nakazil bohužel nevím.

0 0
možnosti
DP

R^:-)Moc zajímavé a vítaná změna tématu z astrofyziky do něčeho, což není pro nás tak abstratkní. V mém mladí, když sem vyrůstal na venkově, bylo sem tam nahoře okna vidět mrtvou "šílenou mochu", ja jí chtěl odstanit, ale otec řekl, nech ji tam být, aby se od ní nakazily i ostatní.Jeden čas, někdy v první polovině padesátých let, sme měli s mouchami v létě moc problém, ale pak se u nás usadily vlaštovky a pomáhaly udržovat počet much na snesitelné úrovni.

0 0
možnosti
Foto

Tak to vám závidím, na okně jsem ji ještě neviděl. Hodně se o tom píše, že tyhle mouchy končívají na okně. Angličané mají mít údajně pro ně přezdívku okenní mouchy (nebo skleněné, už nevím), ale já to štěstí ještě neměl.

Na invaze much na chalupě v dobách dětství si také pamatuji, ale nějak ty potvory mizí. Mně osobně nechybí, ale vlaštovky to asi vidí jinak.

Děkujeme za návštěvu.

0 0
možnosti
KM

Super, článok som doslova zhltla R^

0 0
možnosti
Foto

Děkujeme, je to fascinující svět.

Hezký den.

0 0
možnosti
Foto

Díky, jsme rádi, že Vás zajímá i tohle téma.

0 0
možnosti
Foto

Velmi zajímavé.R^

Dočetl jsem se v literatuře o tzv. stylopizované včele pískorypce řasníkem včelím. Blog na toto téma by byl jistě také zajímavým.

0 0
možnosti
Foto

Děkujeme, jsme rádi, že Vás blog zaujal. Také děkujeme za typ, životní cyklus řasníků obecně je zajímavý. Na to, jak je to rozšířený parazit, je poměrně neznámý a jistě by si popularizaci zasloužil.

hezký den

0 0
možnosti
  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Dana se zajímá o literaturu, Rudolfa baví astronomie a fyzika. Spolu jsme napsali několik příběhů z vesmíru. Jejich žánr se nazývá hard sci-fi, ale my mu říkáme realistická sci-fi. Ani vlas vám z hlavy nespadne, jste-li v beztížném stavu. Naši oblíbení autoři jsou Ludvík Souček a František Běhounek.