Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
DT

R^ Skvělé, vy umíte i komplikované věci nádherně vysvětlit. R^

Moji oblíbení autoři a moji Blogeři roku. R^ Přeju krásný den! :-)

1 0
možnosti
DARM

Jsme rádi, že se Vám líbilo. Nebyli jsme si jistí, zda Vám nebude vadit, že píšeme o něčem podobném, jako Vy před nedávnem. Tak jsme tam dali alespoň odkaz na Váš článek, se kterým se navzájem doplňujeme.

Hezké jarní dny do Berlína

0 0
možnosti
Foto

Nám ve škole říkali, že příliv na druhé straně než je Měsíc, je kvůli tomu, že Měsíc neobíhá kolem Země, ale obojí kolem společného těžiště. Představil jsem si to tak, že Měsíc trochu přitáhne Zemi k sobě, voda na polokouli dál od Měsíce na to nestihne zareagovat a zůstane, kde je. Příliv tam je tedy způsoben setrvačností vody. Je to tak možné?

0 0
možnosti
WW

Důsledky z barycentra jsou v platnosti.

0 0
možnosti
WW

R^ Zajímavý model, dobré počtení.

0 0
možnosti
PV

P14a92v44e85l 59V93é20b10r

11. 4. 2018 8:44

Teď vám musím dát z fyziky za pět, a to za větu "Ačkoli se nám zdá, že je gravitační zrychlení všude stejné, ve skutečnosti se s rostoucí vzdáleností od středu Země zmenšuje"

Ve skutečnosti je to přesně naopak. Ve středu Země je nulová gravitace a směrem k povrchu narůstá. Je to proto, že ve středu (ba i ve čtvrtek, dokonce i v neděli), prostě ve středu Země se příspěvky ke gravitačnímu poli od okolní hmoty navzájem ruší. Kdyby Země byla dutá, homogenní koule, tak v té dutině by byl stav beztíže v celém objemu dutiny.

2 0
možnosti
WW

Zřejmě se to vztahuje k povrchu, podle následující věty "Každý bod na kuličce...", tedy radiálně od centra a gravitační potenciál, jeho (záporné) maximum, je právě v centru a jak správně uvádíte, silový projev se v takovém centru ruší, což je naprosto správně, ale gravitace tam přesto je, jako i v případě volného pádu v gravitačním poli, byť nepociťujeme gravitační účinky z vyrušení sil, ale to pole tam stále je a je možné jej dokázat skrze atomové hodiny (OTR). V duté homogenní kouli by absolutní vyrušení sil nastalo v samotném centru. Sebemenší vychýlení pozorovatele od centra by pomalu přitahovala ta část hmoty, která je mu nejblíže.

2 0
možnosti
  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Dana se zajímá o literaturu, Rudolfa baví astronomie a fyzika. Spolu jsme napsali několik příběhů z vesmíru. Jejich žánr se nazývá hard sci-fi, ale my mu říkáme realistická sci-fi. Ani vlas vám z hlavy nespadne, jste-li v beztížném stavu. Naši oblíbení autoři jsou Ludvík Souček a František Běhounek.