Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
WW

R^ Velmi zajímavé čtení (jedním dechem). K radistovi se váže zajímavý příběh, že mu nebylo povoleno naložit vysílačku kvůli její hmotnosti (vysílačka, radio, suché baterie a několik metrů izolovaného drátu). Nechtělo se mu to nést zpět a v nestřežené chvilce to do Italia propašoval. Podobnou krátkovlnnou jednolampovou vysílačku z konce 20. let mám ve své sbírce (flickr) a zajímavé bylo, že vysílání zachytil jeden radioamatér až poté, co byla zveřejněna frekvence vysílačky ztracené expedice. Baterie vydržely dodávat energii v mrazu několik týdnů - vysílalo se jednou denně v době, kdy na stejné frekvenci (zhruba 30m) přijímala námořní doprava časový signál z Paříže kvůli synchronizaci hodin pro navigaci. Dnes je podobný signál vysílán z Frankfurtu na dlouhých vlnách...

2 0
možnosti
DARM

Dobrý večer, to je pěkná historka s propašovanou vysílačkou, ale Italové ji neznají. Historik Claudio Sicolo mi napsal, že je to legenda. Je obdivuhodné, že ruský radioamatér vysílání zaslechl na tak velkou vzdálenost. Dana Mentzlová

1 0
možnosti
DT

Skvělý blog. R^ Pro mě jste oba blogeři roku. R^ Krásný den oběma nadaným autorům.

5 0
možnosti
PL

P32e47t36r 19L48u13k53e50š

1. 5. 2018 13:43

Souhlas, prima blog. Dal jsem si ho jako moučník k svátečnímu obědu. Běhounkův životní příběh je úžasný.

1 0
možnosti
MS

Velmi zajímavé.R^ Běhounkovu knihu o Nobileho výpravě jsem v dětství četl, ale už si nepamatuji, jestli to byli "Trosečníci na kře ledové", nebo "Trosečníci polárního moře".

1 0
možnosti
DARM

Byly to i naše oblíbené knihy. Dnes nemůžeme pochopit, že někdo nezná a nic mu neříkají jména jako Malmgren nebo Lunborg. Mimochodem, Lunborgův prasynovec je radioamatér, je stále činný, není problém dostat se s ním do styku.

2 0
možnosti
DARM

Děkujeme za návštěvu, jsem rádi, že se vám líbilo.

0 0
možnosti
  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Dana se zajímá o literaturu, Rudolfa baví astronomie a fyzika. Spolu jsme napsali několik příběhů z vesmíru. Jejich žánr se nazývá hard sci-fi, ale my mu říkáme realistická sci-fi. Ani vlas vám z hlavy nespadne, jste-li v beztížném stavu. Naši oblíbení autoři jsou Ludvík Souček a František Běhounek.