Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
VH

Zajímavé.

Jenom: co obsahuje pojem vážit (něco váží ..)? Neobsahuje v sobě ono porovnání působení na podložku (závěs) v reálném světě? Není to výraz povýtce praktický?

0 0
možnosti
Foto

Ano, to jste právě uhodil hřebíček na hlavičku. V tomto pojmu jsou zahrnuty všechny síly a pro většinu případů je to metodika velice praktická. Je už ale nepoužitelná při porovnávání hmotností hustotně diametrálně odlišných materiálů, jako je třeba uváděný polystyrén a železo. Možná by paradox ještě lépe vylezl na světlo, kdybychom se ptali, co váží víc, jestli kilo železa nebo kilo vzduchu. Kilo vzduchu by nám na vahách neukázalo vůbec nic, ale pořád by ho byl kilogram. Kilo vodíku by na váze ukázalo dokonce hodnotu zápornou.

0 0
možnosti
DT

R^ Skvěle a názorně. R^ Moc hezký blog, přeju oběma nadaným autorům skvělý den! :-)

0 0
možnosti
Foto

Děkujeme. Mnoho pozdravů do Berlína.

1 0
možnosti
JS

Příliš si to zjednodušujete. Uvědomte si laskavě, že k tomuto problému se ještě nevyjádřila EU a představitelé našeho státu (s výjimkou prezidenta), nejsou v žádném případě ochotni narušovat jednotu toho uskupení.

0 0
možnosti
WW

Nejdříve hodnotí komise, která posoudí enviromentální, sociální či jiný dopad. Pak se to konzultuje s experty přes potřeby obyvatelstva, neziskovými organizacemi, zástupci těžkého průmyslu, kachních a husích farem a Mezinárodním úřadem pro míry a váhy v Sérves. Parlamenty členských států mohou vznášet námitky, ale to je tak asi vše, co mohou, protože dohodovací výbor reflektuje rozhodnutí Rady EU, tak jaképak ochotni či neochotni.

0 0
možnosti
WW

R^ To je přesně to, co jsem po ránu potřeboval - odreagování. :-)

1 0
možnosti
Foto

Druhá volba byl rozbor textů populárních písní. To byste se odreagoval docela určitě. Musím ale sebekriticky přiznat, že veršům nerozumím ani trochu a interpretovat písničku od M.Tučného 'Když si báječnou ženskou..' jako vyprávění o těch dvou, co pořád jen chlastaj, by se nemuselo setkat s pochopením.

0 0
možnosti
BM

Kilo železa jistě váží více. Zkuste si pustit kilo peří na hlavu a pak kilo železa. Ten velký rozdíl poznáte okamžitě.;-)

7 0
možnosti
Foto

Nejsem si jistý, zda přistupujete k problému zcela vhodně. Na dvojramenné váze je váha dvou těles v rovnováze, když se rameno váhy nachází ve vodorovné poloze.

Možná, že by to stálo za to konfrontovat s vážením daných těles na závěsné váze ve vakuu.

0 0
možnosti
Foto

Na typu váhy nezáleží. Ve vakuu budou všechny váhy ukazovat 1kg. Po napuštění vzduchu se hodnota poněkud zmenší. Tělesa s nízkou hustotou (tedy s velkým objemem - např. polystyrén) se nadlehčí více, než těleso s velkou hustotou (např. železo).

0 0
možnosti
  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Dana se zajímá o literaturu, Rudolfa baví astronomie a fyzika. Spolu jsme napsali několik příběhů z vesmíru. Jejich žánr se nazývá hard sci-fi, ale my mu říkáme realistická sci-fi. Ani vlas vám z hlavy nespadne, jste-li v beztížném stavu. Naši oblíbení autoři jsou Ludvík Souček a František Běhounek.