Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BD

Mám rád matematiku a dokonce jsme ji studoval. Jen v určité chvíli jsem si uvědomil,že současný člověk a jeho poznání nemá šanci postoupit dál. Kvantová mechanika i matematika jen rozšiřuje teorii, aby byl prostor na Cimrmanův úkrok stranou.Ve své podstatě až lidstvo dospěje od svých válek a problémů do dalšího období reality,tak se dá řešit skoro vše, co vymyslíme. A o tom to je.Dnes i ten největší teoretik v čemkoliv nadává,že je něco drahé a něco levné.

0 0
možnosti
DARM

Já chápu odhalování záhad (nejen) kvantového světa z velké části jako umění převést velké množství údajů do abstraktní struktury, která nám je nějak blízká a dokážeme s ní pracovat jako s celkem. Např. nahlížení na částice jako na vlny. Vůbec nemusí být pravda, že by to byly nějaké pravděpodobnostní vlny, ale vyvolávají konkrétní představu a sedí-li i matematický popis, máme vyhráno.

Nikde není dokázáno, že tyhle abstrakce a analogie budeme stále nalézat, žádný obecný algoritmus na jejich vyhledávání není, tak jen doufám, že to bude ještě chvíli fungovat. Zatím se daří.

Děkujeme za návštěvu, přijďte si občas popovídat, ve středu bude článek o kvantových počítačích.

1 0
možnosti
Foto

zdá se mi, že celá tato konstrukce může ztroskotat při hypotetické "výrobě" provázaných kondenzovaných částic. Při tom nezbytně stoupne teplota a kondenzát se rozloží do jiného stavu. Nemluvě o možnosti vystřelování masivních kondenzovaných částic alespoň rychlostí světla na desku. Úvaha typu "vezmeme dvě provázané částice ..." se stává iracionální bez spojení s procesem jejich vytváření. Podle mého názoru právě ten takové úvahy uzemňuje.

0 0
možnosti
WW

Obávám se, že v tomto případě se žádný entanglement neuplatňuje. Se zvýšením teploty se počítá a právě uvolňování magnetické pasti by mělo umožnit vyzáření energie, čímž by z toho samého důsledku došlo k ochlazení atomů, které magnetickou bariéru nepřekonaly. Efekt "bosonova" je právě tou informací k dalšímu zpracování a onen "jiný" následný stav je žádoucí při rekonstrukci. "Vezmeme dvě provázané částice" je již o něčem jiném (v podstatě se vzaly 3) a pomocí optického kabelu se už přenos kvantových stavů entaglementem realizoval. Šlo o atomy rubidia a teleportu vlastností. Vystřelováním masivních částic máte zřejmě na mysli jistý projev vlnových vlastností pohybujících se částic...

1 0
možnosti
DT

R^ Skvělé vysvětlení Bose-Einsteinova kondenzátu. R^

Skvělý blog! R^

0 0
možnosti
Foto

Děkujeme. BEC je úžasná věc, pokud se podaří technologicky zkrotit, bude to taková revoluce jako přinesly lasery. Žijeme ve šťastné době, konečně se daří realizovat co vymysleli v první polovině minulého století.

I Vám hezký den.

2 0
možnosti
WW

R^Výtečně zpopularizovaná část kvantového světa, která skutečně není jednoduchá. Díky ;-)

0 0
možnosti
Foto

Děkujeme, uznání od odborníka potěší.:-)

Přejeme hezký den.

0 0
možnosti
  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Dana se zajímá o literaturu, Rudolfa baví astronomie a fyzika. Spolu jsme napsali několik příběhů z vesmíru. Jejich žánr se nazývá hard sci-fi, ale my mu říkáme realistická sci-fi. Ani vlas vám z hlavy nespadne, jste-li v beztížném stavu. Naši oblíbení autoři jsou Ludvík Souček a František Běhounek.