Diskuse

Boj o Měsíc

Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Zajímavý článek. R^ Dobře, že zmiňujete pana Pacnera. Jeho články dodnes rád čtu.

0 0
možnosti

Vynechat pana Pacnera z citace by byla svatokrádež. V popularizaci kosmonautiky a vědy vůbec má u nás jen málo konkurentů. Nedávno jsme četli jeho životopisnou knihu. Je zajímavé, že se k vědě dostal spíš náhodou. Neodmítal se jí, ale ani ho nepřitahovala. Když ho však chytla, dokázal z ní pro veřejnost vytáhnout maximum.

0 0
možnosti

R^ Opravdu zajímavé! R^ Vaše blogy jsou skvělé, krásný večer oběma nadaným autorům.

0 0
možnosti
Foto

O ruském lunárním programu by se dalo napsat mnohem více. Už jen vývoj nosiče je na dlouhé povídání.

Děkujeme za návštěvu a zdravíme do Berlína.

0 0
možnosti

R^ Vynikající. Doplním, že Apollo 11 se skutečně mohlo potkat (na dohled) s nějakým stupněm ruské rakety nebo přímo se sondou na téměř společné orbitě před manévrem nebo po manévru k eliptické dráze. Nepsaný dohodnutý směr ze západu na východ (prográdní) vyšel tak nějak sám z ekonomických důvodů a vše to, co letí stejnou rychlostí bez ohledu na hmotnost, sdílí zhruba stejnou orbitu a relativní rychlosti nejsou nikterak vysoké. Aldrin zcela legitimně mohl na školních besídkách vyprávět, že se setkali s ne-identifikovatelným letícím předmětem, protože skutečné nešel identifikovat. Kosmické smetí už existovalo a dokonce i na orbitě Měsíce (lunární modul s přistávací rampou, stupně sond atd.), stejně jako na orbitě Země stupně satelitů a nějaký ten zkušební lunární modul. Armstrong asi věděl víc, ale nebylo žádoucí dělat reklamu rusákům o čemž svědčí strohý dotaz do řídícího střediska, zda se jejich trajektorie nekříží s nějakým satelitem. O UFO nepadala ani zmínka a dokonce ani na Měsíci, kde měl Armstrong pozorovat pád nějakého tělesa - od ruské sondy, která to neubrzdila, to mohl být meteor nebo něco zanechaného ze zkušebních misí. Vzhledem k tomu, že se rusáci na Měsíc skutečně chystali, mohl jejich automat letět zhruba po stejné trajektorii s náklonem, jako by se jednalo o let s lidskou posádkou (bylo třeba podletět Van Allenovy pásy) a není vyloučeno, že se občas na dohled nedoprovázeli a z jednotlivých hlášení si pak konspirátoři udělali vlastní ufopříběh, který jim Buzz pékně přiživil. :-)

1 0
možnosti
Foto

Vidíte, to mne nenapadlo, dát si Aldrinovu historku do spojitosti s Lunou 15 nebo něčím podobným. Hodně by se tím vysvětlovalo. Ačkoli by to stejně musela být docela náhoda, aby se dostali ta blízko. Už při kilometrové vzdálenosti by sotva rozeznal tvar. Jenomže náhody se dějí, hodně by se tím vysvětlilo.

1 0
možnosti

R^Velmi dobry komplement clanku pana Pacnera, moc zajimave.

1 0
možnosti

Děkujeme. Pan Pacner by jistě dokázal uvést spoustu dalších zajímavých detailů, jeho články vždy stojí za přečtení. Doporučujeme také knížku pana Šamárka, Kritické okamžiky kosmonautiky nebo server Kosmonautix. Vybrali jsme z událostí jen to, co se nám zdálo nejzajímavější.

Přejeme hezký den.

0 0
možnosti

Zajímavé, karma....

1 0
možnosti
Foto

Nás také některé věci překvapily. Třeba odzkoušený lunární modul. Odtajněné je to teprve od devadesátých let.

Děkujeme za zájem.

0 0
možnosti
  • Počet článků 135
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 728x
Dana se zajímá o literaturu, Rudolfa baví astronomie a fyzika. Spolu jsme napsali několik příběhů z vesmíru. Jejich žánr se nazývá hard sci-fi, ale my mu říkáme realistická sci-fi. Ani vlas vám z hlavy nespadne, jste-li v beztížném stavu. Naši oblíbení autoři jsou Ludvík Souček a František Běhounek.